Hem / Om BEVI / Kunskapsbanken

BEVI kunskapsbank

BEVI Kunskapsbank är en samling av information inom våra expertområden  t.ex. elektriska drivsystem och kraftgenerering.

Kunskap kring elmotorer

Gruppbild på elmotorer

Allmän teknisk information elmotorer

Det är många faktorer som påverkar val av en elmotor och dess optioner för olika applikationer. Här kan du lära dig mer om t ex spänningar,  balansering, säkringar och motorskydd, motorskyddsbrytare, termokontakter, termistorer, kylning, stilleståndsvärmare, isolationsklass, olika driftsarter, kapslingsklass (skyddsform) och normer.

Läs mer

Verkningsgradsstandard för elmotorer 

Ekodesigndirektivet reglerar krav på energieffektivitet hos elmotorer. Enligt standarden har energieffektiviserings-klasserna beteckningarna IE1, IE2 och IE3, där nu IE3 har högst verkningsgrad.

Läs mer

Underhåll av elmotorer

I normala driftsmiljöer begränsas underhållet till smörjning av lagren. Vid onormala miljöer, exempelvis hög omgivningstemperatur, behöver elmotorn mer tillsyn.

Läs mer

Monteringssätt för elmotorer

Våra elmotorer finns att beställa enligt flera olika monteringssätt, beroende på design och ramstorlek. Monteringsbeteckningar för roterande elektriska maskiner, inklusive elmotorer, anges i enlighet med standarden IEC 60034-7.

Läs mer

Återvinning av elmotorer

Större elmotorer kan med fördel renoveras. I övrigt kan materialet i motorn återvinnas i väldigt hög utsträckning. Materialåtervinningen spar på både naturresurser och energi och är skonsammare för miljön.

Läs mer

Kapslingsklasser

Rätt kapslingsklass är en förutsättning för att en motor skall kunna arbeta säkert under lång tid i hård drift och svår miljö. Kapslingklassen anges med beteckningen IP följd av två siffror, exempelvis IP 54.

Läs mer

Kunskap kring transmissioner

Samlingsbild på transmissioner - BEVI

Råd vid val av snäckväxlar

Faktorer att beakta vid val av rätt växel för en given applikation.

Läs mer

Smörjning och underhåll av snäckväxlar

Faktorer att beakta vid val av rätt växel för en given applikation.  Snäckväxlar behöver inte någon ytterligare tillsyn. Det är bara om växellådan tas ur bruk en längre tid i en fuktig miljö vi råder att du fyller den med olja.

Läs mer

Kunskap kring lindningsmaterial

Samlingsbild på lindningsmaterial - BEVI

Dimensionering av drift- och startkondensatorer

Ta del av några tumregler som vägledning vid dimensionering av driftkondensatorer och startkondensatorer.

Läs mer

Temperaturklasser på isolationsmaterial

Temperaturklasser på isolationsmaterial enligt EN60085. 

Läs mer

BEVI Kunskapsbank

BEVI Kunskapsbank är en samling av information inom våra expertområden  t.ex. elektriska drivsystem och kraftgenerering.

Utforska

BEVI AB (huvudkontor)

Bevivägen 1
384 30, Blomstermåla

Org.nr. | 556195-8314
Tel |
0499-271 00
Mail | info@bevi.se

BEVI AB (regionkontor)

Kontaktvägen 8
SE-901 33, Umeå

Org.nr. | 556195-8314
Tel | 090-70 44 30
Mail | bevinord@bevi.se